Muškarci ne plaču

Igrani film iz 2017. Film je priča o nekoliko ratnih veterana  iz BiH, Srbije i Hrvatske koji su učestvovali u ratu 90-ih  preživjeli, od kojih svako nosi traume i traži načine kako da se izbori sa njima 20 godina nakon rata. Film govori o suočavanju sa ratnim traumama, PTSP-u. Svi oni na svoj način pokušavaju se uklopiti u sadašnje društvo.

O proživljenom su progovorili ne krijući da su osjećali strah, poniženje, ali upravo na taj način ruše predrasude o tome šta su muškarci i kako se moraju nositi sa ulogama koje im društvo nameće ili koje sami sebi nameću.

Film je režirao Alen Drljević, a scenaristi su A. Drljević i Zoran Solomun.

Link/dostupnost: trejler – https://youtu.be/3dgSSQGJSe4

Jezik materijala (izvorni):  bosanski, hrvatski, srpski jezik

Klјučne riječi: Ante Gotovina antiratna kampanja Bosna i Hercegovina Crna Gora dokumentarni film Dubrovnik Franjo Tuđman Haški tribunal Hrvatska igrani film istorijski izvor izložba javne predstave rata JNA Knin Kosovo kršenje ljudskih prava kultura sjećanja literatura logori masovna stradanja materijal za nastavnike međunarodna zajednica mjesta stradanja Mladen Markač Momir Bulatović muzej nacionalizam nastava istorije Operacija Bljesak Operacija Oluja osnovna škola propaganda Radovan Karadžić Ratko Mladić ratna svakodnevica ratni zločini Sarajevo SFRJ Slobodan Milosević Srbija srednja škola suočavanje s prošlošću web portal žrtve rata