Teachers TV: How to teach history in Bosnia and Herzegovina

Produkcijska kuća Teachers TV iz Velike Britanije snimila je 2007. godine dokumentarni film o tome kako se predaje istorija u Bosni i Hercegovini. Kao posljedica rata 1992-1995. god, školstvo u Bosni i Hercegovini je podijeljeno na nacionalnom principu. Pristup izučavanju istorije za tri glavne nacionalne grupe u Bosni i Hercegovini je različit. Isti događaji iz zajedničke istorije se različito tumače, zavisno od nacionalne ideologije. U nekim djelovima Bosne i Hercegovine, čak su i škole fizički podijeljene na dva dijela te učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti nemaju prilike da se sretnu.
U filmu su prikazani časovi nastave istorije u tri škole, po srpskom, hrvatskom i bosanskom nastavnom planu i programu, te intervjuisani nastavnici i učenici.

Link/dostupnost: dostupan na internetu

Jezik materijala (izvorni): engleski, srpski, hrvatski, bosanski jezik

Klјučne riječi: Ante Gotovina antiratna kampanja Bosna i Hercegovina Crna Gora dokumentarni film Dubrovnik Franjo Tuđman Haški tribunal Hrvatska igrani film istorijski izvor izložba javne predstave rata JNA Knin Kosovo kršenje ljudskih prava kultura sjećanja literatura logori masovna stradanja materijal za nastavnike međunarodna zajednica mjesta stradanja Mladen Markač Momir Bulatović muzej nacionalizam nastava istorije Operacija Bljesak Operacija Oluja osnovna škola propaganda Radovan Karadžić Ratko Mladić ratna svakodnevica ratni zločini Sarajevo SFRJ Slobodan Milosević Srbija srednja škola suočavanje s prošlošću web portal žrtve rata