Zločini pred tribunalom: Srednja Bosna

Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna, koji se bavi nekim od najtežih zločina počinjenih nad civilima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni od početka 1993. do početka 1994. godine. Istraga navoda o zločinima koje su počinile obije strane u sukobu počela je dok je sukob još uvijek trajao i dovela do podizanja nekih od prvih optužnica Međunarodnog suda. U filmu su prikazani originalni snimci iz 1993. godine na kojima se vide masovna stradanja i zločini počinjeni u Stupnom Dolu, Ahmićima, od strane hrvatskih snaga nad muslimanskim stanovništvom. U filmu su prikazani i zločini muslimanskih snaga nad hrvatskim civilnim stanovništvom u Bikošima i Uzdolu, te srpskih vojnika u logorima Kamenica i Livade. U filmu se tretira i pitanje učešća mudžahedina u počinjenim zločinima.

U filmu su prikazani snimci koje je načinio UN prilikom ulaska u uništena sela, što je kasnije korišteno i kao dokazni materijal. Intervjui istraživača i proces prikupljanja dokaza, svjedočanstva na sudu i presude optuženima za ratne zločine pred tribunalom.

Film je dio serijala dokumentarnih filmova koje je priredio ICTY.

Link/dostupnost: https://www.sense-agency.com/naslovna/naslovna.1.html

Jezik materijala (izvorni): engleski jezik (B/H/S titlovi)

Klјučne riječi: Ante Gotovina antiratna kampanja Bosna i Hercegovina Crna Gora dokumentarni film Dubrovnik Franjo Tuđman Haški tribunal Hrvatska igrani film istorijski izvor izložba javne predstave rata JNA Knin Kosovo kršenje ljudskih prava kultura sjećanja literatura logori masovna stradanja materijal za nastavnike međunarodna zajednica mjesta stradanja Mladen Markač Momir Bulatović muzej nacionalizam nastava istorije Operacija Bljesak Operacija Oluja osnovna škola propaganda Radovan Karadžić Ratko Mladić ratna svakodnevica ratni zločini Sarajevo SFRJ Slobodan Milosević Srbija srednja škola suočavanje s prošlošću web portal žrtve rata