Zloupotreba istorije u procesima koji su doveli do posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini

Materijal u fokusu ima period koji je neposredno prethodio ratu.

Centralna pozicija Bosne i Hercegovine u ratovima koji su zahvatili region tokom 90-tih godina, podjela planova i programa, te postojanje tri različite, isključive i često međusobno suprotne verzije istorije predstavljaju poseban problem edukatorima u BiH koji zaslužuje posebnu pažnju.

Centralno pitanje na koje materijal pokušava dati odgovor je kako i u kojoj mjeri je istorija (zlo)upotrijebljena za povećanje razdora unutar društva.  Do koje mjere su građani „naučili“ da se plaše i da mrze „druge“ u Bosni i Hercegovini?

Vrsta materijala

Radionice – didaktički obrađene, prilagođene za rad sa starijim srednjoškolcima i rad sa odraslima. Sadrži video materijal.

Baza podataka – se sastoji od pet podbaza koje se mogu iskoristiti za efikasnu obradu tema upotrebe i zloupotrebe istorije u cilju nacionalnih homogenizacija i podjela. U širem smislu materijal je koristan i za obradu svih tema i iz konteksta jugoslovenske krize i ratova 1990-ih godina. Između ostalog, sadrži knjige i radove u pdf ili nekom drugom formatu koje su naši istraživači pronašli već postavljene na internetu.

Link/dostupnost: Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti Bosne i Hercegovine – EUROCLIO HIP BiH, 2015.
Urednik: Edin Radušić

http://cliohipbih.ba/materijali/topic/zloupotreba-istorije-u-procesima-koji-su-doveli-do-posljednjeg-rata-u-bosni-i-hercegovini-okvir-za-promjenu-paradigme-u-izucavanju-istorije-u-skolama-bih/

Jezik materijala (izvorni): srpski jezik

Klјučne riječi: Ante Gotovina antiratna kampanja Bosna i Hercegovina Crna Gora dokumentarni film Dubrovnik Franjo Tuđman Haški tribunal Hrvatska igrani film istorijski izvor izložba javne predstave rata JNA Knin Kosovo kršenje ljudskih prava kultura sjećanja literatura logori masovna stradanja materijal za nastavnike međunarodna zajednica mjesta stradanja Mladen Markač Momir Bulatović muzej nacionalizam nastava istorije Operacija Bljesak Operacija Oluja osnovna škola propaganda Radovan Karadžić Ratko Mladić ratna svakodnevica ratni zločini Sarajevo SFRJ Slobodan Milosević Srbija srednja škola suočavanje s prošlošću web portal žrtve rata