Spomenici na nišanu – zatiranje istorije i sećanja

U periodu od 23. do  27. juna 2017. godine u organizaciji Documenta  – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Agencije Sense – Centar za tranzicijsku pravdu (Pula), Fonda za humanitarno pravo (Beograd),  Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i Europa Nostra (Hag) organizovano je studijsko putovanje na temu zatiranja kulturnog nasleđa i uništavanja verskih i kulturnih objekata tokom ratnih sukoba 90–tih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije. Studijsko putovanje je deo projekta  Targeting History and Memory  podržanog od Evropske komisije, u okviru programa Evropa za građane, Evropsko sećanje. Učesnici studijskog putovanja bili su nastavnici istorije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i članovi našeg udruženja UDI–Euroclio.

Studijskom putovanju prethodilo je otvorenje izložbe Spomenici na nišanu – Zatiranje historije i sećanja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kome su govorili sudija Karmelo Agius, predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Mirko Klarin direktor agencije Sense, Branka Benčić kustos izložbe i Elma Hašimbegović, direktorka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Prva dva dana studijskog putovanja nastavnici istorije iz sve tri države su proveli u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine gde su imali stručno vođenje kroz multimedijalnu izložbu Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja  od strane Mine Vidaković, novinarke agencije Sense i Eugena Jakovčića, Documenta. Radionice za nastavnike vodio je istoričar Goran Đurđević. Cilј ovih radionica bio je da se ukaže da je uništavanje kulturne baštine, uništavanje istorijskih, verskih i kulturnih građevina i lokaliteta tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslaviji 90 – tih godina prošlog veka predstavlјalo najveće razaranje te vrste na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Takođe da se ukaže da su građevine koje su nekada ujedinjavale jugoslovenske narode postale mesta koja ih razdvajaju, često i nakon njihove obnove.

U Sarajevu učesnici putovanja obišli su Sarajevsku vijećnicu, ulicu Ferhadija, Gradsku pijacu Markale, Večnu vatru, Spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, Spomen obeležje ubijenoj deci opkolјenog grada Sarajeva stradaloj u ratu od 1992 –1995. godine. Kao i spomen park Vraca. Na putu ka Dubrovniku učesnici su obišli mestu gde „(bivši) grad mrtvih, gleda (bivši) grad živih – Bogdan Bogdanović“ – Partizansko groblјe Mostar, Radimlјe,  arheološko nalazište stećaka u Vidovom polјu, Stolac, gradove Mostar i Trebinje.

 

Source: udieuroclio.wordpress.com